A hormonváltozás hatásai a szoptatásra
A hormonváltozás hatásai a szoptatásra A szoptatás idején van egy rövid időszak, amiről a szakirodalom nemigen ír, az édesanyák többsége mégis találkozik vele
Ne mosolyogjunk, ha bánatosak vagyunk

Ne mosolyogjunk, ha bánatosak vagyunk

Többet árt, mint használ

Egy friss kutatás szerint jobb, ha hagyjuk, hogy a bánat magától továbbálljon, ugyanis ha ilyenkor mosolyogni próbálunk, ez akár ronthat is a kedélyállapotunkon.

A Hong Kong-i műszaki egyetem kutatói által végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy ha valakit megpróbálunk felvidítani, az agy a mosolygást a szomorúság érzetével kapcsolhatja össze. Ez pedig azt eredményezheti, hogy amikor legközelebb mosolyognak, feltörhetnek emlékezetükből a rossz emlékek - írja a Daily Mail brit napilap.

A kutatást vezető Anriban Mukhopadhyay professzor szerint érdemes inkább várni, hogy a bánat magától oldódjon, mintsem mosolyt erőltetni magunk vagy mások arcára.

"Ha valaki szomorú valami miatt, az erőltetett mosolygást idővel azzal kapcsolhatják össze, hogy a jobb kedélyállapotot próbálják elérni" - magyarázta a kutató. "Ez pedig azt eredményezheti, hogy ha gyakran mosolyognak utána, az juthat eszükbe, hogy valójában nem boldogok, csak próbálnak annak látszani." A kutatók három kísérletet végeztek el: az elsőben 108 önkéntest kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran mosolyognak és mennyire vannak kibékülve saját magukkal, illetve az életükkel.

A második kísérletben 63 embernek mutattak vicces képeket, majd megkérdezték, hogy melyeket találták szórakoztatónak. A harmadikban 85 embert kértek meg, hogy soroljanak fel olyan helyzeteket, amikor boldognak érezték magukat és elégedettek voltak az életükkel. Eközben pedig arcizom-gyakorlatokat kellett végrehajtaniuk, amelyek a mosolygást imitálták.

Az eredmények azt mutatják, hogy a műmosolytól nem lesz jobb kedvünk, csupán belső érzéseink elrejtésére használjuk. "A mosoly önmagában nem okoz boldogságot, vagy jó érzést" - írta a kutató a tanulmányban. "Ehelyett erősíti a hitet, hogy boldogok vagyunk, hiszen a mosolygás ennek az eredménye, tehát ezáltal a komfortérzetnek is növekednie kellene."

A kutató a személyiségükből fakadóan mosolygós embereknek azt javasolja, nyugodtan folytassák ezt a szokásukat, számukra ugyanis ez fokozhatja általános komfortérzetüket.

forrás: www.hazipatika.com

kép: hotdog.hu