10 egészségügyi tévhit a télről
10 egészségügyi tévhit a télről     Ahogy beköszönt a tél, sokan azonnal bepánikolnak a hidegtől, így legszívesebben ki sem mozdulnának a négy fal k&ou
Melyik a legjobb mozgásforma, ami eltünteti a narancsbőrt?

Melyik a legjobb mozgásforma, ami eltünteti a narancsbőrt? 

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb kérdéseket a témával kapcoslatban, hogy mégis melyik az a mozgásforma, amellyel leghatékonyabban felvehetjük a harcot a nem túl dekoratív bőrelváltozással, a naracsbőrrel. Lássuk a kérdéseket és a szakértői válaszokat. Lapozd végig az összes oldalt, hiszen választ találhatsz a kérdéseidre:

1. kérdés:

Mi a narancsbőr és miért alakul ki?

Szakértői válasz:

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet.

A cellulit egy zsír, mely a bőr alatti elváltozásokért felelős a gyenge kötőszövet miatt.

A szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik.

2. kérdés:

Mi a legjobb mozgásforma ahhoz, hogy eltüntessem a narancsbőrt?

Szakértői válasz:

Az az igazság, hogy nincs a földön egy olyan mozgásforma sem, mely varázslatos módon eltünteti a narancsbőrt.

A nők 95 százalékának van narancsbőre, legyen fiatal vagy idős, sovány vagy telt alkatú. A legproblémásabb területek a fenék és a combok. Sajnos a kialakulásában a genetikának is szerepe van. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet tenni ellen, csak tudnod kell, hogy ha hajlamosabb vagy rá, akkor jobban oda kell figyelned arra, hogy mit eszel és, hogy sportolj rendszeresen.

3. kérdés:

És melyik edzésformákkal érhető el a leggyorsabban a változás, a feszes bőr és a kevesebb narancsbőr?

Szakértői válasz:

A lényeg, hogy rendszeresen mozogj. Edzéseid legyenek intenzívek és a legfontosabb, hogy elhagyd a komfortzónádat, hisz onnantól következik a változás, a fejlődés.

Az intervallum edzés például egy nagyon jó mozgásforma, mivel megemeli a pulzusodat, fokozza az anyagcserédet és az edzés befejezése után is intenzíven égeted a zsír, vagyis akkor, mikor már pihensz. Ezért nagyon fontos az is, hogy mit eszel és iszol az edzéseid után és a nap hátralévő felében. A táplálkozás szintén nagyban befolyásolja a narancsbőr kialakulásának esélyét, ezért igyekezz tisztán étkezni, tartósítószerektől és telített zsírsavaktól mentesen.

4. kérdés:

Mit kell tudnom az intervallum edzésről?

Szakértői válasz:

A legtöbb kalóriát égető, a befektetett időhöz képest a legtöbb zsírt felhasználó edzésforma. Alacsony és igen magas intenzitású fázisok váltogatják egymást meghatározott ütemben. Kezdésnek 4 perc alacsony intenzitás, 1 perc magas intenzitás jó indulás. Annyit érdemes tudni, hogy az intervallum-edzés „fájdalmas”. Ha valaki nem hajlandó „belehalni” ebbe a fajta edzésbe, akkor inkább el se kezdje; válassza az egyenletes intenzitású mozgást.

Előnyök:

• Ennek a mozgásformának, annak ellenére nagyobb a zsírégető hatása, hogy kicsi vagy nulla a zsírégetés a mozgás alatt, hiszen szinte csak szénhidrátot használ a szervezet. Ennek az az oka, hogy az anyagcserére gyakorolt kedvező befolyása a mozgás után is tart, több zsír használódik fel az edzés után.

• Időhatékony! Egy-egy jól megtervezett intervallum-edzés 15–20 percet vesz csak igénybe.

• A tempóváltogatások miatt nem unalmas.

Hátrányok:

• Az intervallum-edzést magas intenzitása alkalmatlanná teszi kezdők számára.

• Nagyobb a sérülésveszély.

• Korlátozott számú napokon lehet végezni; heti 2-3 alkalom a maximum, és ezt komolyan kell venni.

Az intervallum edzés – mint említettem – „fájdalmas”! A kemény szakaszoknál nagy mennyiségű tejsav termelődik, ami fájdalmat okozhat (izomláz).

Forrás: http://www.vitalzone.hu